oktober 1, 2021 Door Storm Nijhof

Werken met België

Wanneer je een eigen bedrijf hebt kan het zijn dat je na een tijdje verder wilt groeien naar andere landen. Waarschijnlijk ga je dan eerst kijken naar de buurlanden. België en Duitsland. Dit is namelijk voordeliger dan een land wat wat verder weg ligt. Ook al zit het in Europa en naast Nederland, alsnog moet je rekening houden met regels en werkwijze. Er zit over het algemeen niet heel veel verschil tussen de werkwijzen maar toch zijn er kleine punten zoals de adressen België en die van Nederland. Dit is belangrijk om te weten voor de facturen maar ook voor het versturen van pakketten.

Taal

België heeft in totaal drie verschillende officiële talen; Nederlands (Vlaams), Duits en Frans. Hoe dichter bij de grens van Nederland hoe groter de kans is dat ze Nederlands kunnen. Hetzelfde geldt voor Frans. Toch weten eigenlijk maar weinig mensen dat in België Duits ook een officiële taal is. Over het algemeen zijn dit niet heel veel mensen meer maar je moet er wel rekening mee houden. Je kan namelijk het beste zaken doen met iemand waarmee je dezelfde taal kan spreken. Bij B2B adressen kan je dus bedrijven vinden met een gekozen taal.

Zakencultuur

Om goed zaken te kunnen doen in België is het belangrijk dat je rekening houdt met de verschillen en daarbij aanpast. Zo is het in Nederland heel normaal om direct te zijn en overal een contract voor te hebben. Voor onze buurlanden is dat allemaal wat anders. In België vinden ze het opbouwen van een vertrouwensband veel meer waard dan een contract. Houdt er dus rekening mee dat je iemand bijvoorbeeld feliciteert met een verjaardag en eens in de zoveel tijd wat van je laat horen. Als het contact tussen beiden goed is, zullen de zaken ook goed gaan. Met een contract kan je dat nooit beloven.