april 2, 2023 Door Storm Nijhof

WBSO: een krachtige subsidie voor innovatieve bedrijven

Als je op zoek bent naar een manier om jouw bedrijf te laten groeien en je concurrentiepositie te versterken, dan is de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) misschien wel de ideale subsidieregeling voor u. De WBSO is een fiscale regeling die speciaal in het leven is geroepen om innovatieve bedrijven te stimuleren om te investeren in onderzoek en ontwikkeling.

De WBSO is een Nederlandse subsidieregeling die bedrijven helpt bij het financieren van hun R&D-projecten. De regeling is bedoeld om de ontwikkeling van nieuwe producten, processen en diensten te stimuleren en bedrijven te helpen concurrerend te blijven op internationaal niveau. De hoogte van het subsidiebedrag wordt bepaald op basis van het aantal uur dat besteed wordt aan de R&D-activiteiten. Bedrijven kunnen dankzij deze regeling tot wel 40% van de loonkosten en andere kosten die gepaard gaan met R&D-projecten terugkrijgen.

Hoe werkt de regeling?

De WBSO is een fiscale regeling en wordt uitgevoerd doo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bedrijven die investeren in innovatie en dus in aanmerking komen voor de WBSO kunnen een verzoek indienen bij RVO. Het verzoek moet een beschrijving bevatten van de R&D-activiteiten die zullen worden uitgevoerd, samen met een inschatting van de kosten en het aantal uur dat hieraan zal worden besteed. RVO beoordeelt het verzoek en beslist of het bedrijf in aanmerking komt voor de subsidie.

Voor wie is de WBSO?

De WBSO regeling is bedoeld voor alle bedrijven die innovatieve R&D-projecten uitvoeren. Of je nu een start up, een mkb-bedrijf of een groot bedrijf bent, de WBSO kan helpen om jouw R&D-projecten te financieren en de concurrentiepositie te versterken. Het is belangrijk op te merken dat de WBSO alleen van toepassing is op R&D-activiteiten die nog niet zijn gestart op het moment van de aanvraag.

Wat zijn de voordelen van de WBSO?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan de WBSO-subsidie. 

  1. Financiƫle ondersteuning voor R&D-projecten;
  2. Vermindering van de loonkosten;
  3. Versterking van de concurrentiepositie;
  4. Mogelijkheid om nieuwe producten, processen en diensten te ontwikkelen;
  5. Verhoging van de innovatiekracht en de creativiteit van het bedrijf;

Waar moet je rekening mee houden bij een subsidieaanvraag??

Hoewel de WBSO-subsidieregeling vooral veel belangrijke voordelen heeft voor bedrijven die investeren in onderzoek en ontwikkeling (Research en Development), zijn er ook zeker enkele mogelijke nadelen waar je als ondernemer rekening mee moeten houden:

  1. Administratieve lasten: Het aanvragen van de WBSO-subsidie is een tijdrovend proces en vereist vaak gedetailleerde informatie over de R&D-activiteiten die worden uitgevoerd en de administratie die daarbij hoort.

Waarom is het verstandiger om een subsidiebureau in te schakelen bij het aanvragen van subsidies?

De belangrijkste redenen om een intermediair in te schakelen is:

  1. Focus op core businessZoals hierboven ook beschreven is het aanvragen van een tijdtovend proces. Subsidiebureaus nemen dit uit handen zodat jij je kan richten op jouw core-business.
  1. Kennis en expertise: Subsidiebureaus hebben vaak diepgaande kennis van meerdere subsidiemogelijkheden die naast de WBSO eventueel ook nog interessant kunnen zijn.
  1. Tijd en middelen: Subsidiebureaus kunnen je hierbij ontzorgen. Zij helpen bij het invullen van de aanvraagformulieren, het opstellen van een gedetailleerd R&D-plan en bieden hulp bij een eventuele WBSO controle.
  1. Succespercentage: Subsidiebureaus hebben vaak een hoger succespercentage bij het verkrijgen van subsidies doordat zij uitgebreide kennis hebben over de regelingen en weten waar een succesvolle aanvraag allemaal aan moet voldoen.