april 17, 2023 Door Storm Nijhof

5 beste brandblussers voor jouw bedrijf

Brandbeveiliging is een van de belangrijkste aspecten van elk bedrijfspand. Het is essentieel dat de werknemers, en ook de bezoekers, zich veilig voelen bij het betreden van het pand. Door de juiste brandbeveiligingsapparatuur te installeren, wordt het risico op branden aanzienlijk verminderd en worden medewerkers gerustgesteld. Een van de belangrijkste brandbeveiliging uitrustingen voor elk bedrijf zijn brandblussers. In dit artikel bespreken wij de 5 beste brandblussers die geschikt zijn voor elk bedrijf.

Poederblusser

Een poederblusser is een van de meest populaire brandblussers voor bedrijven die aan gas, vloeistoffen en elektriciteit gerelateerde branden willen bestrijden. Deze blusser is effectief en wordt ingezet bij verschillende soorten branden in industrieterreinen, garages of werkplaatsen. Een poederblusser is geschikt voor de meest veeleisende omgevingen.

CO2 blusser

CO2 brandblussers worden het meest gebruikt op plaatsen met elektrische apparatuur. Dit type brandblusser richt geen schade aan elektronische apparaten aan en is ook zeer effectief bij branden van categorie B (vluchtige vloeistoffen). Deze blusser is niet geschikt voor gebruik op organisch materiaal (zoals bijvoorbeeld papier).

Schuimblusser

De schuimblusser is ideaal voor gebruik op hout, papier, vloeistoffen en gasbranden. Het schuim verlaagt de temperatuur en sluit het vuur af, waardoor het snel gedoofd wordt. Deze blusser wordt gebruikt in kantoren, winkels en openbare gebouwen als basiseenheid brandbeveiliging.

Wet chemical blusser

Een wet chemical blusser is de beste optie om branden in de keukens van restaurants te blussen. Het is ook zeer effectief bij branden van categorie F (brandend frituurvet of -olie). Een nadeel van deze blusser is dat deze bijna uitsluitend gebruikt wordt op deze specifieke branden, in tegenstelling tot andere brandblussers.

Water mist blusser

Een watermist blusser is de beste optie voor branden in kleinere ruimtes. Het is effectief bij het blussen van branden van categorieën A, B, F en E. Ze worden vaak gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria, waar geen beschadiging van de apparatuur mag plaatsvinden. Zo’n soort brandblusser kopen kan in een winkel of online.
Bij het kiezen van de juiste brandblusser houd je rekening met het risico op branden in het gebied en de grootte van de ruimte. Het is ook van belang om te zorgen voor voldoende training op het gebied van brandveiligheid, zodat werknemers weten hoe ze deze apparatuur op de juiste manier gebruiken en in geval van nood efficiënt handelen. Door de juiste brandbeveiligingsapparatuur te kiezen en je werknemers hiervoor op te leiden, minimaliseer je het risico op een brand en stel je je personeel gerust. Zorg ervoor dat je deze investering zo snel mogelijk maakt. Het maakt immers het verschil tussen een gecontroleerde situatie en een rampzalige situatie.