maart 5, 2021 Door Storm Nijhof

Wat betaald de zaak voor een kopje koffie

De afgelopen periode ben je weinig op de zaak geweest maar hopelijk binnenkort weer wel. dan ga je misschien maar één keer naar het koffiezetapparaat op je werk, misschien wel tien keer. We drinken de meeste koffie die we op het werk drinken. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor de baas?

Koffie op het werk

We willen niet alleen thuis, maar ook op het werk genieten van een goede kop koffie. Dit doen we momenteel niet meer met standaard filterkoffies, onze eisen zijn verhoogd. We houden van verse koffiebonen of andere kwaliteitskoffie. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de kosten voor de zaak, want aan zo’n kopje kwaliteitskoffie hangt een prijs.

Prijs van een kopje koffie

In het ene kantoor wordt koffie gedronken van echte espressobonen, in een ander – alleen instant. Er is dus niet echt een duidelijk beeld van wat iedereen op het werk drinkt, maar we kunnen aannemen dat de meesten een machine gebruiken die bonen voor je maalt.

Zo’n machine kost ongeveer 3600 euro en de meeste bedrijven schrijven deze in 5 jaar af. De kosten van een volledige service bedragen ongeveer 600 euro per jaar. De machine er ook op verhuurbasis, dan kost hij ongeveer 1.500 euro inclusief onderhoud.

Gemiddeld zet één machine 9.600 kopjes koffie per jaar (dat wil zeggen 80 kg koffie). Een kilo kwaliteits koffiebonen kost ongeveer 16 euro en er kunnen maximaal 120 kopjes gezet worden. De baas besteedt dus ongeveer € 0,13 per kopje aan ingrediënten. Dit is wanneer je zwarte koffie drinkt, maar elke vijfde persoon drinkt koffie met melk, dat kost 0,05 euro per kopje. Een zakje suiker kost 0,02 euro, een roerstaafje kost 0,04 euro. Als je nog een kartonnen beker wilt, kost deze 5 cent per stuk.

Daarnaast verbruikt het toestel elektriciteit en water, dat is ongeveer 0,02 euro. Als je alles bij elkaar optelt, krijg je ongeveer € 0,40 per kopje koffie. Het hangt af van het apparaat dat u koopt of huurt. Dit hangt natuurlijk ook af van wat voor soort koffiebonen je koopt, maar gelukkig zijn er veel betaalbare koffiebonen.