april 14, 2021 Door Storm Nijhof

Kan ik met mijn zakelijke auto op vakantie?

De zomervakantie komt er aan en velen van ons zijn van plan om met de auto op vakantie te gaan. Je vraagt je daarom misschien af of het toegestaan is om met je zakelijke auto op vakantie te gaan. De reis is ten slotte namelijk niet zakelijk, dus dat maakt het moeilijk. Toch mag het! Als ondernemer mag je jouw zakelijke auto namelijk ook privé gebruiken. Op vakantie naar het buitenland is dus ook toegestaan én je mag de kosten die je onderweg maakt aftrekken van de winst. Let wel op dat er bijtelling wordt gerekend als de reis een privéaangelegenheid is. Zorg hiernaast voor een goede zakelijke autoverzekering, en je bent er klaar voor!

Bijtelling van de auto

Wanneer je de auto nagenoeg alleen zakelijk gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Rij je jaarlijks meer dan 500 privé kilometers met de zakelijke auto? Dan zal er bijtelling gerekend worden waarover je inkomstenbelasting moet betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto en de CO2-uitstoot. Wanneer je op vakantie gaat met je zakelijke auto, zal het moeilijk zijn onder de 500 privékilometers te blijven. Hou er dus rekening mee dat je bijtelling zal moeten betalen.

De voordelen

Gelukkig zijn er ook een hoop voordelen. Zoals we al aangaven kun je alle kosten die je onderweg maakt aftrekken van de winst. Denk hierbij niet alleen aan brandstofkosten, maar ook tol en parkeerkosten. Zelfs de BTW die hierover berekend wordt mag je terugvragen. Dat is toch ideaal! Moet je voor de vakantie ook je bedrijfsauto verzekeren? In de meeste zakelijke autoverzekeringen is privégebruik al meeverzekerd. Dit is meestal wel alleen zo binnen de EU, maar zoveel verder was je waarschijnlijk toch niet van plan om te gaan rijden.

In conclusie: als je jaarlijks toch al over die 500 privé-kilometers kwam, kan je net zo goed nog een vakantie meepakken met je zakelijke voertuig!