maart 16, 2021 Door Storm Nijhof

Spel zonder einde

Praktisch iedereen heeft te maken met verandering. Dat kan zowel privé als zakelijk zijn, want een verandering is iets wat anders is dan voorheen. Laat ik zeggen dat het in dit kader gaat om verschillend van wat er was en dat we daar volgens een plan of een bedoeling voor hebben om naar toe gaan. Het is een soort monopoly spel waar je dag-in-dag-uit mee bezit kunt zijn en waar geen eind aan komt. Het is een spel zonder einde. Dit spel kent vele kanten en komt voor in verschillende branches en omgevingen. Laat ik zeggen dat het overal voorkomt en voor iedereen van toepassing is, dus vele smaken kent. Maar hoe zit dat eigenlijk bij het aansturen van anderen, bijvoorbeeld mensen in je eigen organisatie of bijvoorbeeld bij iemand waar je wat inkoopt of wat van betreft. We spreken dan van verandering van leveranciers. Mensen waar je niet direct de baas van bent, maar die je wel wilt beïnvloeden.

Dynamisch tot effect komen

In een leveranciersrelatie is het vaak zo dat als je de macht van opdrachtverstrekking hebt, je de baas bent. Maar betekent dat ook dat de partijen je ook als de baas ervaren of als de baas zien. Dat isvan een heel ander chapiter. Dus wie is de baas, dus wie is de leider van de samenwerking tussen deze partijen. En dan maakt het niet uit of je de formele baas bent. Dus dan gaat het er oer wie de leider is en wie het beste het leiderschap kan laten zien. Bij contract en leveranciersmanagement gaat het er over om niet meteen de baas te spelen, maar het zodanig voor elkaar hebben dat je als leider van het contract of leider van de relatie het voor elkaar krijgt wat je nodig hebt. En dat blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig, want vele samenwerkingen blijken niet te werken. Of er is sprake van dwang, sprake van ongelijkheid in wie nu de baas is en of men komt niet tot een geheel dat het samen of dynamisch tot een goede werkverhouding komt.

Gezamenlijk tot iets tastbaars komen

En dan de praktijk waar we vaak en veelvuldig niet komen tot een dynamisch geheel. Hoe stap je daaruit en hoe krijg je dit spel zonder einde aan de praat. Dat is een zaak die veel meer vraagt dan je in zo’n kleine log aan de orde kunt brengen. Daar is meer voor nodig en waarbij ik je graag help om je daarmee verder te brengen. Want het is telkens weer iets verder komen en dat lijkt op een spel zonder grenzen.

diegene die daar niet direct bij betrokken zijn. Een goed contractbeheersysteem gaat je helpen, alleen is het de vraag of je kunt vinden wat je zoekt. En of het helpt in de richting waar je naar toe moet. Of komt het te ingewikkeld op je over of heb je er uitleg bij nodig. In de regel helpt een systeem je, maar moet je zelf aan de bak om te weten wat je met de informatie kunt. Dus regelmatig naar de koffieautomaat en geïnspireerd worden door anderen. Dat is belangrijk en dat hebben we allemaal nodig. Was het maar weer zover….