augustus 31, 2021 Door Storm Nijhof

Een management assessment: wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Als je gaat solliciteren voor een leidinggevende functie, moet je een management assessment afleggen. Dit is eigenlijk een test om te kijken of jij als kandidaat wel of niet geschikt bent voor deze functie. Een leidinggevende functie is namelijk niet voor iedereen weggelegd en het brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Toch is het zeker niet onmogelijk om een management assessment af te sluiten met een positief advies. In dit artikel leg ik je uit hoe een management in werking gaat, waar zo’n management assessment uit bestaat en wat je voorafgaand aan het management assessment kunt verwachten. Zo kun jij je goed voorbereiden voor dit assessment en heb je hopelijk snel de leidinggevende functie te pakken!

Wat gaat er vooraf aan het management assessment?

Het assessment is voor elk bedrijf anders. Voordat een kandidaat een management assessment aflegt, gaat daar eerst een grondige analyse aan vooraf. Zo wordt onder andere de plaats van de organisatie, de kandidaat zelf en de doelen van het assessment geanalyseerd. Op basis van die antwoorden wordt het management assessment samengesteld.

Hoe ziet een management assessment eruit?

Er is niet één specifiek antwoord te geven op deze vraag. Dat komt omdat het programma van het management assessment heel erg verschilt per functie of branche. Niet alleen dat, maar het specifieke programma is ook erg afhankelijk van de eisen en wensen van de opdrachtgever. Er wordt dus veel gekeken naar wat de werkgever belangrijk vindt. Toch kun je wel concluderen dat bij een management assessment sowieso de nadruk wordt gelegd op leidinggevende eigenschappen. Een paar voorbeelden van dit soort eigenschappen zijn: beslissingen en risico’s durven nemen, delegeren en het nemen van verantwoordelijkheid. Ook zijn er verschillende competenties van belang, zoals doelgericht werken, het zien van samenhang, organiseren, analyseren en overtuigend zijn. Zoals je nu weet is een management assessment voor elke organisatie iets anders, maar zijn er wel degelijk overeenkomsten. Toch is het altijd verstandig je zo goed mogelijk voor te bereiden op een assessment. Dit kun je onder andere doen via Verschoor & Oudshoorn. Er zijn ook allerlei andere websites die voorbereidende toetsen aanbieden tegen een vergoeding.