september 29, 2021 Door Storm Nijhof

Alles over beleggen en obligaties

Tegenwoordig beleggen steeds meer mensen en er zijn enorm veel vormen en manieren van beleggen. Hoe kun jij als beginnend belegger je nou beter inlezen? Het is een mogelijkheid om je in te lezen via blog beleggen. Dit zijn kleine teksten met een korte leestijd waarin je in relatief korte tijd informatie over beleggen kunt opdoen. Er zit nog veel meer verstopt in dit wereldje, ben jij benieuwd? Lees vooral verder!

Obligaties

Obligaties kopen is ook een steeds meer voorkomend traject. Wat is een obligatie nou precies? Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door een bedrijf of door overheden. Je kunt een obligatie kopen en dan leen je geld uit aan een onderneming of overheid. Je ontvangt daarvoor als obligatiehouder een vergoeding. Je kunt op 2 verschillende manieren rendement behalen op obligaties.

Rendement op de obligaties

Allereerst kun je rendement ontvangen in vorm van een couponrente. Dit wordt periodiek uitgekeerd, meestal jaarlijks. Over het algemeen geldt; hoe hoger de waarde van het krediet van de uitgever, hoe lager de couponrente is. Het is namelijk minder riskant om geld uit te lenen aan een overheid, die meestal grotere obligaties heeft, dan aan een bedrijf dat het op dit moment moeilijk heeft. Het is vaak ook zo dat je een vaste couponrente krijgt.

Daarnaast kun je ook een koersrendement ontvangen. Dit zal je ontvangen doordat de waarde van jouw beurs van jouw obligatie stijgt. Het hangt van een hele hoop factoren af hoe hoog jouw koersrendement is. Zo moet je rekening houden met vraag en aanbod, maar ook met marktrente en de waardigheid van het krediet van de uitgever. Obligaties die een langere tijd lopen zullen harder stijgen of dalen wanneer de marktrente stijgt of daalt. 

Verschillende soorten obligaties

Er bestaan bedrijfsobligaties en staatsobligaties. Een bedrijfsobligatie is, zoals de naam ook zegt, een obligatie die wordt uitgegeven door een onderneming. Heeft het bedrijf een goed imago en een goede krediet waarde? Dan zou het zomaar een goede investering kunnen zijn. Als je toch liever kiest voor een staatsobligatie, dan is het verstandig om een overheid te kiezen die weinig schulden heeft op dit moment. Je zal erg goed moeten onderzoeken naar de verschillende kenmerken van het bedrijf of een overheid. Je weet dan precies waar je aan begint en waar je scherp op moet letten.

Buiten deze twee obligaties zijn er ook nog 4 andere obligaties die kunnen worden aangeboden. Allereerst is er een achtergestelde obligatie. Dit is een lening die bij faillissement pas wordt terugbetaald. De risico’s zijn groter dan die bij een gewone lening maar de rente is meestal ook hoger.

Daarnaast is er een perpetuele obligatie. Dit betekent eigenlijk letterlijk eeuwigdurende. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij obligaties die vooraf geen vastgestelde looptijd hebben. Hierbij is de couponrente dus heel belangrijk.

Daarnaast is er ook een converteerbare obligatie. Dit zijn obligaties die onder sommige voorwaarden kan worden gewisseld naar aandelen van datzelfde bedrijf. Het bedrijf bepaalt zelf welke voorwaarden dat zijn.

Tot slot is er nog een floating rate note. Dit is een obligatie met een variabele couponrente. Hierbij is de hoogte van de rente afhankelijk van een marktrente. Dus zal de marktrente stijgen, dan zal de vergoeding voor de obligatie ook stijgen, maar bij een daling van de marktrente zal de couponrente ook dalen.