september 30, 2021 Door Storm Nijhof

Een deurwaarder of een gerechtsdeurwaarder?

Het verschil is bij de meeste mensen niet duidelijk. Vaak worden beiden als hetzelfde beschouwd. Een deurwaarder heeft in principe alleen het recht namens de belastingdienst of gemeentes een vordering te maken van de overheid. Een gerechtsdeurwaarder daarin tegen heeft meer bevoegdheden dan een deurwaarder. Een gerechtsdeurwaarder is door middel van een koninklijk besluit bevoegd om wettelijke taken af te handelen namens de schuldeisers. Dit wil zeggen dat de gerechtsdeurwaarder een dagvaarding mag uitbrengen en een vonnis mag afhandelen namens de rechtbank. Het is dus voor een verhuurder die geen huur heeft ontvangen meer toepasselijk een gerechtsdeurwaarder inschakelen dan een deurwaarder.

Mijn ouders en de deurwaarder

Op en dag kwam er bij mij thuis een deurwaarder langs. Ik had geen idee wie die man was of wat er aan de hand was. Kennelijk waren mijn ouders nog geld bij de verzekeraar verschuldigd en hebben ze te lang gewacht met betalen. De deurwaarder kwam langs de deur om te vertellen over de situatie en dit deed mijn ouders behoorlijk in paniek raken. Uiteindelijk troffen mijn ouders een regeling en konden ze nog op tijd voorkomen dat er dingen uit het huis meegenomen werden of dat de auto werd in beslag genomen. Sindsdien zijn we als het hele gezin een stuk beter op gaan letten om te zorgen dat die nooit meer zal gebeuren.

Wat is belangrijk voor een gerechtsdeurwaarder?

Voordat een gerechtsdeurwaarder een opdracht in behandeling neemt, heeft de schuldeiser diverse incassopogingen gedaan. Helaas is daar geen gehoor aan gegeven en worden er de volgende stappen ondernomen. Voor een betalingsachterstand verstuurt de schuldeiser na de factuur meestal een herinnering, aanmaning en een zogenaamd wik brief waarmee de incassokosten verschuldigd worden. Vaak worden er aanvullend ook sms’en verstuurd of gebeld ook mails worden zorgvuldig verstuurd.. Als de inspanningen van de schuldeiser niet helpen, kan een gerechtsdeurwaarder de vordering krijgen met de opdracht te het geld zien terug te krijgen. Dit kan door beslaglegging of ontruiming van een bedrijfspand of huis.