De stalen buis voor constructie
Een stalen buis is toch een stalen buis? Niks is minder waar. Je hebt staal in alle soorten en zo ook heeft elke stalen buis weer een aparte toepassing die voor de buis het beste is. Zo zijn constructiebuizen stalen buizen die onder andere worden gebruikt als dragend bouwelement, om leidingen aan te leggen en voor machines. Het zijn stalen buizen die het harde werk moeten uitvoeren en daarom in veel toepassingen zijn terug te vinden. Aan een stalen buis gaat dan ook een heel proces vooraf.
De bouw van een stalen buis
Het staal komt vaak als een plaat binnen. Dit staal wordt in de walserij als eerst verder uitgerold. De volgende stap is om het vervolgens te slitten. Dit is een mechanisch proces waarbij de rollen staal in stroken worden gesneden. De plaat wordt vervolgens verder uitgewalst totdat deze vervormd is tot een stalen buis of koker. Wanneer de buis vervolgens is gelast is deze klaar voor gebruik.
Koud- en warmgewalst
Iedereen heeft vast wel eens van koud- en warmgewalst staal gehoord. Deze twee opties wordt onderscheiden door verschillende factoren. Warmgewalst staal is bijvoorbeeld buigzamer en taaier dan koudgewalst staal. De populairste vorm voor een constructie stalen buis is warmgewalst staal. Warmgewalst staal is namelijk een stuk buigzamer wat perfect is voor gebruik in de industrie.
Wanneer constructiebuizen gebruiken?
Denk je dat een stalen buis voor constructie perfect aansluit bij het project waar jij mee bezig bent, dan is het goed om te weten welke voordelen stalen buizen voor de constructie hebben op zijn alternatieven. Stalen constructiebuizen worden gekenmerkt door:
- De verbinding met andere materialen is goed
- De bewerkbaarheid is makkelijk en het is een relatief licht materiaal
- De belastbaarheid is relatief hoog
- De drukweerstand is relatief hoog
- Het is een hittebestendig materiaal
- Het materiaal kan worden herbruikt