mei 4, 2022 Door Storm Nijhof

Houd hier rekening mee bij het gebruik van zonnebrandcrème

Misschien woon je in een land waar de zomer je momenteel zegent met overvloedig zonlicht. Hoewel je elke dag van het jaar zonnebrandcrème moet gebruiken, is het in de zomer nog belangrijker, wanneer de zon sterker is. Vooral in deze tijd van het jaar moet je zonnebrand factor 50 kopen omdat het je kan beschermen tegen UV-stralen die schadelijk kunnen zijn voor je huid. Daardoor is het veiliger om meer tijd buitenshuis door te brengen. Met zonnebrandcrème kun je maximaal van de zon genieten terwijl je wordt beschermd tegen de schade die deze kan veroorzaken. Het is echter mogelijk dat zonnebrandcrème niet altijd voldoende bescherming biedt, omdat het per ongeluk kan worden weggeveegd. Om dit te voorkomen, moet je regelmatig opnieuw zonnebrandcrème aanbrengen. Zorg ervoor dat je bij het kiezen van zonnebrandcrème het etiket leest voordat je het koopt. Er zijn twee dingen waar je op moet letten bij het kopen van zonnebrandcrème.

SPF is belangrijk

Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème minimaal 30 zonbeschermingsfactor (SPF) heeft, zoals Australian Gold zonnebrandcrème. De SPF-waarde geeft aan hoe goed de zonnebrandcrème beschermt tegen UVB-straling. Hogere SPF-nummers bieden wel een betere bescherming, maar het verschil wordt kleiner naarmate het aantal stijgt. Zonnebrandmiddelen met SPF 15 blokkeren ongeveer 93% van de UVB-stralen, terwijl zonnebrandcrème met SPF 30 ongeveer 97% blokkeren. Zonnebrandcrème met SPF 50 blokkeert ongeveer 98% en zonnebrandcrème met SPF 100 ongeveer 99%. Er is geen zonnebrandcrème die je volledig beschermt. Sommige landen vereisen dat zonnebrandcrème met een SPF van minder dan 15 een vermelding bevat dat deze alleen beschermt tegen zonnebrand en niet tegen huidkanker of veroudering.

Er is geen echt “waterbestendig” zonnebrandcrème

De term “waterbestendig” impliceert niet de term “waterdicht”. Er zijn geen waterdichte of “zweetbestendige” zonnefilters, en fabrikanten mogen niet beweren dat hun producten dat wel zijn. Op het etiket op de voorkant van een product moet worden vermeld of het 40 minuten of 80 minuten waterbestendig is tijdens het zwemmen of zweten, als het product beweert waterbestendig te zijn. Daarom moet je voor het beste resultaat ten minste elke 2 uur opnieuw zonnebrandcrème aanbrengen, en veel vaker als je zwemt of zweet. Het is ook gebruikelijk dat zonnebrandcrème verdwijnt als je jezelf afdroogt.