maart 5, 2021 Door Storm Nijhof

Wat is het verschil tussen OLED en QLED?

Televisies worden steeds groter en steeds beter. Door alle vernieuwde technologieën blijft de tv met de tijd meegaan en blijft het dus relevant. Het beeldtype is ook verbeterd over de laatste jaren. Het meest bekende beeldtype is de LED TV, maar tegenwoordig zijn de OLED en de QLED TV ook heel populair. Wat zijn OLED en QLED? En wat zijn de verschillen? Wij zoeken het voor je uit!

Om een goed beeld te krijgen van wat beeldtypes precies inhouden kijken we eerst even naar de voorgangers van OLED en QLED. De LED TV is een bekend type. Deze tv’s maken gebruik van leds als weergavebron. Verder heb je de UHD TV die beschikken over een goede resolutie. De nieuwste ontwikkelingen zijn de OLED en de QLED TV. Laten we eens kijken wat de verschillen zijn.

OLED

OLED staat voor organic light-emitting diode. Diodes zijn kleine lampjes die zichzelf oplichten en creëren daardoor een beeld. Eerder werd deze techniek toegepast in smartphones en camera’s. De laatste tijd is het dus ook steeds meer te zien in de grotere schermen. De OLED schermen zijn nog dunner dan de bekende LED tv’s. Het contrast van de OLED is beter dan die van de QLED en het heeft ook een betere kijkhoek. Dat wil zeggen dat als je aan de zijkant van het scherm zit, je alsnog kan genieten van de goede beeldkwaliteit.

QLED

De QLED TV is geïntroduceerd door Samsung. Deze techniek is eigenlijk een beetje de tegenhanger van OLED. De laag nanokristallen worden opgelicht door het licht. De helderheid van QLED is ook verbluffend, want als er bijvoorbeeld veel licht op de tv valt dan blijft het scherm gewoon goed zichtbaar. De kleurweergave en de helderheid van de QLED is dus beter dan de OLED. Verder heb je dus minder last van reflectie op het beeldscherm.

Wat past het best bij jou?

Om te weten welk beeldtype het best bij jou past ligt het natuurlijk heel erg aan jouw kijksituatie. Beide beelden zijn zonder twijfel van hoge kwaliteit, maar het ligt maar net aan de eigenschappen die jij stelt aan het perfecte beeldscherm. Staat kwaliteit en design bij jou hoog in het vaandel? Dan kan je het best opzoek naar een geschikte OLED TV. Vind jij het kijkcomfort belangrijker? Dan is een QLED TV een geschikte optie voor jou. Bedenk dus goed wat het best past bij jou in huis en wat je zelf belangrijk vind.