maart 8, 2022 Door Storm Nijhof

Vergoeding bij ontslag

Als je in Nederland ontslagen wordt uit je loondienst, heb je vrijwel altijd recht op transitievergoeding. Dit is een vergoeding die bedoeld is om je loon te vervangen in de tijd dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Het is immers logisch dat het voor iemand grote problemen kan geven als zijn of haar loon ineens weg valt. Mensen hebben vaste lasten, huur, een hypotheek misschien en als je dat ineens niet meer kan betalen dan is dat zeer problematisch. Daarom is er in Nederland dit sociale vangnet, waardoor mensen toch nog rond kunnen komen voor een tijdje zonder werk. 

Er zijn echter ook een aantal situaties waarin je geen recht hebt op zo een vergoeding. Eén zo’n reden is je leeftijd. Als je onder de 18 bent en je per week minder dan 12 uur werkt, dan heb je geen recht op zo’n vergoeding. In plaats van te jong kan je ook te oud zijn voor transitievergoeding. Als je al boven de leeftijd zit waarop je recht hebt op pensioen en daarom wordt ontslagen, dan heb je ook geen recht op vergoeding. Aangezien je dan al AOW krijgt en geld hebt van je pensioen, wordt er vanuit gegaan dat je dat extra geld niet nodig hebt. 

Een hele logische reden om niet zo’n vergoeding te krijgen is als je om hele goede redenen bent ontslagen. Als je vaak te laat bent gekomen, of in je werk nalatig bent of het niet goed uitvoert, dan heeft de werkgever volledig recht je te ontslaan en je daarvoor geen vergoeding uit te keren.

Wat ook kan is dat je een beeïndigingsovereenkomst hebt gesloten met je werkgever. Je bent dan dus beiden tot een overeenkomst gekomen, waarbij er al een vergoeding is vastgesteld eventueel en dan is het recht op transitievergoeding niet meer relevant.