november 27, 2023 Door Storm Nijhof

Wat kost bemiddeling in de zorg?

Bemiddelingsbureaus hebben meestal een uitgebreid netwerk van zelfstandige zorgverleners. Ze nemen de zorginstellingen veel werk uit handen door ervoor te zorgen dat kandidaten voldoen aan alle kwalificaties en andere gestelde voorwaarden. Een bemiddelingsbureau zorg regelt ook de overeenkomsten en blijft op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Daarnaast ondersteunen ze vaak zelfstandige zorgverleners bij administratie en facturatie, en kunnen ze zelfs ondersteuning bieden bij het vinden van nieuwe opdrachten.

Verschillende manieren van bemiddeling

Bemiddelingsbureaus in de zorg hebben verschillende manieren om kosten in rekening te brengen. Sommige bureaus nemen een percentage van het uurloon van de zzp’er en vragen daarnaast een vergoeding per uur of per dag aan de opdrachtgever. Andere bureaus hanteren een vast tarief per uur of dag, zowel voor de zzp’er als voor de opdrachtgever. Er zijn ook bureaus die een vast bedrag vragen voor elke plaatsing of bemiddeling. Welke van deze kostenstructuur je uiteindelijk kiest kan invloed hebben op de totale kosten.

Gemiddelde bemiddelingstarieven

Hoewel onderzoek aangeeft dat het gemiddelde bemiddelingstarief in de zorg ongeveer €4,50 per uur exclusief btw is, blijken de daadwerkelijke kosten in de praktijk vaak aanzienlijk hoger te liggen. De meeste bureaus hanteren tarieven tussen €6 en €9 per uur exclusief btw. Dit verschil in tarieven kan in de kosten lopen, dus vraag er duidelijk naar. Je kunt ook eens naar de vacature biomedische wetenschappen kijken en daar een paar euro erbovenop rekenen om een beter beeld te krijgen.

Besparen op bemiddelingskosten

Als zorginstellingen extra gekwalificeerd zorgpersoneel nodig hebben, moeten ze goed nadenken over de beste aanpak. Soms kan direct samenwerken zonder een bemiddelaar tussenin kosten besparen, maar in sommige situaties kan het echt een stuk voordeliger zijn om met een ervaren bemiddelingsbureau samen te werken. Kijk daarom goed naar welke aanpak het meest geschikt is voor de specifieke behoeften van de zorginstelling. Een andere manier om de kosten van bemiddeling in de zorg te verminderen, is door een directe samenwerking aan te gaan tussen zorgverleners en zorginstellingen, maar dat is niet altijd aan te raden.