december 20, 2023 Door Storm Nijhof

Verzeker jezelf en je gezin voor de toekomst als ondernemer en denk aan extra pensioenopbouw

Als zelfstandig ondernemer geniet je van vele voordelen. De vrijheid, de zelfstandigheid, het is niet voor niets dat veel mensen ervoor kiezen om zzp’er te worden. Helaas komt dit ook met heel veel eigen verantwoordelijkheid. Zo is er niets automatisch geregeld bij ziekte en bouw je ook geen werknemerspensioen op. Het is daarom van belang dat je hier zelf iets voor regelt of het risico neemt dat dit niet nodig zal zijn. In de meeste gevallen wordt echter wel aanbevolen om jezelf en je gezin te verzekeren voor de toekomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het regelen van extra pensioenopbouw. Hierdoor hoef je in de toekomst niet met geldzorgen te zitten en weet je zeker dat alles goed geregeld is. 

Pensioen opbouwen als ondernemer 

Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt om pensioen op te bouwen als ondernemer. Extra pensioen opbouwen is een slimme manier om geldzorgen voor de toekomst te vermijden. Wees je ervan bewust dat je als zelfstandig ondernemer niet automatisch pensioen opbouwt. Dit gebeurt wel wanneer je in loondienst bent. Als je hier zelf dus niets voor regelt, zal je enkel in aanmerking komen voor AOW. Voor de meeste mensen is dit echter niet voldoende om comfortabel van te kunnen leven. 


Daarom is het belangrijk dat je al op jonge leeftijd begint met nadenken over de toekomst. Het lijkt misschien nog heel ver weg, maar het is belangrijk om vroeg te beginnen. Hoe eerder je begint met het opbouwen van pensioen, hoe groter je kapitaal zal zijn zodra je stopt met werken. Hierdoor weet je zeker dat je niet in de geldzorgen komt en dat je ook in staat bent om gewoon nog leuke dingen te kunnen doen als je niet meer werkt. 

Fiscale voordelen 


Wist je dat het ook nog eens veel fiscale voordelen heeft als je vroegtijdig begint met het opbouwen van pensioen? Sommige ondernemers kiezen er bijvoorbeeld voor om een extra bedrag te sparen door simpelweg hun spaarrekening te vullen of te beleggen. Dit willen ze vervolgens later gebruiken om comfortabeler te kunnen leven zodra ze zijn gestopt met werken. Dit is uiteraard een mogelijkheid, maar deze spaarvormen vallen wel onder box 3. Hierdoor zal je hier jaarlijks vermogensbelasting over moeten betalen. 

Dat is niet het geval wanneer je pensioen opbouwt. Over dit bedrag hoef je geen extra belastingen te betalen. Sterker nog: het bedrag dat je inlegt, mag zelfs afgetrokken worden van de inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je minder belasting over je inkomen en krijg je misschien zelfs jaarlijks wat terug. 

Let op: zodra het opgebouwde pensioen wordt uitgekeerd, zal je wel verplicht zijn om hier belasting over te betalen. Echter, meestal ben je dan ook op een leeftijd dat je minder belasting hoeft te betalen. Ook dit levert dus uiteindelijk weer een fiscaal voordeel op. Hierdoor is het nog aantrekkelijker om op jonge leeftijd te beginnen, zodat je onder de streep uiteindelijk minder belasting kwijt zult zijn.