augustus 2, 2022 Door Storm Nijhof

Van Eldik Ladders

Het maken van een houten ladder is een ambacht. Dit ambacht zie je nog midden in de Betuwe in het mooie plaatsje Ochten. Daar staat de werkplaats van Van Eldik Ladders. Hier zie je nog hoe een stuk hout wordt omgevormd tot een mooie degelijke ladder.

Van wagenmakers naar laddermakers

Het maken van ladders was niet de hoofdmoot van het familiebedrijf. Overgroot-opa van Eldik begon met het maken van karren voor het paard en wagen. Omdat het bedrijf midden in de Betuwe lag, begon opa met het maken van fruitplukladders. Deze ladders vielen dusdanig goed in de smaak dat het al snel het belangrijkste product werd dat in de werkplaat gemaakt werd.

De werkplaats

Wanneer je naar de Betuwe rijdt en afslag Ochten neemt dan zal je zien dat de werkplaats nog steeds op dezelfde plaats staat als 125 jaar geleden. Uiteraard zie je in de werkplaats nu vooral moderne machines staan om de ladders en trappen mee te produceren. Maar wist je dat er ook nog een zaagmachine staat die 100 jaar oud is. Deze machine wordt nu alleen nog gebruikt om afvalhout kort mee te zagen. Maar hij doet het dus nog steeds.

Laagstamfruit in plaats van hoogstamfruit

Het maken van fruitladders is de afgelopen jaren vervangen door gewone houten ladders voor dagelijks gebruik. Dat komt zeker niet door de kwaliteit van de fruitladder. Wanneer je namelijk door de Betuwe rijdt zie je dat de fruitbomen simpelweg veel lager zijn dan vroeger. Sinds de jaren 80 zijn de hoogstambomen vervangen voor efficiëntere lagere fruitbomen met een hogere opbrengst. 

De familie van Eldik

Het familiebedrijf in Ochten wordt dagelijks gerund door Ben-Jan en Dirk van Eldik. Achterkleinkinderen van de oprichter van het ladderbedrijf. In de werkplaats worden nu vooral ladders gemaakt voor: huis, tuin en keuken gebruik, schilders, glazenwassers en bouwbedrijven (hierbij moet je denken aan dakladders en bouwladders). Van Eldik Ladders is momenteel nog het enige bedrijf dat je in Nederland vindt wat op ambachtelijke wijze houten ladders maakt. 

Werkplaats bezoek

Wanneer je de werkplaats wilt bezoeken dan kan dat. Op werkdagen loop je gewoon bij ze naar binnen. Op zaterdagen is het handig om van tevoren even te bellen of er iemand van de gebroeders van Eldik aanwezig is. Ze laten je graag zien hoe de houten ladders worden gemaakt. Daarnaast vinden er dagelijks onderhoudswerkzaamheden en reparaties plaats aan houten ladders. Van Eldik Ladders is namelijk ook een erkend keuringsbedrijf waar je je houten ladders en trappen laat keuren.

Van Eldik Ladders is een leuk familiebedrijf midden in de Betuwe waar nog ambachtelijk gewerkt wordt.