december 30, 2022 Door Storm Nijhof

Planten aan de muur. Hoe doe je dat?

Met een plantenwand zorg je er niet alleen voor dat de muur mooi aangekleed is, maar ook dat er meer groen te zien is. Een wand vol planten is vooral te zien bij mensen thuis, maar het wordt ook steeds populairder bij bedrijven en organisaties. Dit soort wanden zijn vooral te zien bij horecagelegenheden, als restaurants en cafés, maar ook kantoren. Heb je nog geen groen binnen je organisatie? Of heb je er nog niet aan gedacht? Dan is het een goed idee om deze blog door te lezen.

Wat is een plantenwand?

Een plantenwand is een manier om meer planten te plaatsen in een ruimte. Een plantenwand wordt ook wel eens een muurtuin of verticaal groen genoemd. Het is oorspronkelijk bedacht als wand voor buiten in steden. Er is vaak weinig ruimte in appartementen en verticaal groen zorgt ervoor dat je toch een soort tuintje kunt onderhouden. Inmiddels is het ook te zien in verschillende bedrijven en grote organisaties. Het is dan ook echt een blikvanger. Het zorgt daarnaast ook voor de benodigde schone lucht. Een groene wand met planten kan duur zijn, maar de constructie van deze groene wand is dan ook niet simpel. De planten moeten worden gevoed met de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen. Dit wordt allemaal verwerkt in de constructie van de wand. 

Waarom is een plantenwand een aanrader?

Een plantenwand of verticaal groen heeft ook zo zijn voordelen. We hebben al eerder verteld dat het voorziet van schone lucht en dat het een echte blikvanger is. Maar het is veel meer dan dat. Het zorgt er namelijk voor de luchtvochtigheid in de ruimte en daarmee wordt het binnenklimaat verbeterd. Daarnaast dempen de planten het geluid in de ruimte, doordat de planten zorgen voor een zachte weerkaatsing van het geluid. De akoestiek wordt ook beter, doordat het geluid gedempt wordt. Een ruimte met veel pratende mensen klinkt dan minder gehorig. Je kunt ervoor kiezen om zelf een plantenwand te maken, maar je kunt er ook één laten maken door een bedrijf. De opties zijn eindeloos, dus kijk eens rond in het landschap van de interieurbeplanting.