juli 7, 2023 Door Storm Nijhof

Hier een aantal voorbeelden van IT-risico’s om het te preventeren

Als het gaat om IT-risico’s, denken we vaak aan virussen en malware. Maar er zijn nog veel meer risico’s waar we rekening mee moeten houden, vooral als het gaat om het beveiligen van bedrijfsgegevens. In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende IT-risico’s en hoe we deze kunnen voorkomen. Of het nu gaat om het kiezen van sterke wachtwoorden of het trainen van medewerkers, er zijn tal van maatregelen die we nemen om onze IT-omgeving beter te beschermen.

Zwakke wachtwoorden

Zwakke wachtwoorden zijn nog steeds een veelvoorkomend probleem in de IT-beveiliging. Het is dus belangrijk om bij het aanmaken van wachtwoorden de juiste aandacht te besteden. Het gebruik van sterke wachtwoorden met hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens is essentieel voor het beschermen van persoonlijke en bedrijfsgegevens. Het is ook belangrijk om wachtwoorden regelmatig te veranderen en niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor alle accounts.

Gebrek aan updates

Een ander veelvoorkomend IT-risico is het gebrek aan updates van software en hardware. Updates bevatten meestal nieuwe functies en vooral beveiligingsupdates. Wanneer deze updates niet worden geïnstalleerd, wordt het systeem blootgesteld aan kwetsbaarheden die worden geëxploiteerd. Het is daarom belangrijk om regelmatig updates uit te voeren en het systeem up-to-date te houden.

Phishingaanvallen

Phishingaanvallen zijn gerichte aanvallen op specifieke personen of organisaties. Het is vaak heel moeilijk om deze aanvallen te herkennen, omdat ze er heel echt uitzien en vaak gebruikmaken van vertrouwde merknamen en logo’s. Om phishing te voorkomen, is het belangrijk om medewerkers te trainen over hoe ze dergelijke aanvallen herkennen en zich eraan onthouden.

Office 365 training

Niet iedereen kent de volledige mogelijkheden van Office 365. Om het maximale uit deze software te halen, is het dus essentieel om medewerkers training aan te bieden. Een office 365 training vermindert niet alleen het risico op menselijke fouten, maar het stelt iedereen ook in staat om efficiënter en effectiever te werken.

Onbeveiligde apparaten

Smartphones en laptops brengen enorme risico’s met zich mee als ze niet goed zijn beveiligd. Onbeveiligde apparaten hebben kans op een hackaanval en geïnfecteerd met malware, waardoor de toegang tot gevoelige informatie mogelijk is. Om het risico te minimaliseren, moeten alle mobiele apparaten worden beschermd met wachtwoorden en antivirussoftware en moeten medewerkers worden getraind in hoe ze veilig met deze apparaten omgaan.

Het beschermen van persoonlijke en bedrijfsgegevens is essentieel in het huidige digitale tijdperk. Het maakt niet uit of het om kleine of grote ondernemingen gaat, iedereen loopt risico. Gelukkig kunnen we veel doen om deze risico’s te verminderen.