maart 25, 2022 Door Storm Nijhof

Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Eindelijk ben je tot een vacature gekomen die geheel op je lijf is geschreven. Je bent zo enthousiast en verstuurt direct je motivatiebrief en CV. Niet veel later is het zover: je ontvangt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Fantastisch natuurlijk, want dit is precies wat je wilde! Dit is dus hét moment waarop jij het meest uit deze kans moet halen. En hoe doe je dat? Met de juiste voorbereiding! Maar wat kun je het beste doen om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek? Dat is iets waar wij je meer over vertellen. Na het lezen van dit artikel ben jij gegarandeerd helemaal klaargestoomd om jouw sollicitatiegesprek succesvol te laten verlopen.

Wees goed geïnformeerd over het bedrijf en de functie

Tijdens je sollicitatie wil je uiteraard laten zien dat jij je goed hebt voorbereid op het gesprek. Dit doe je onder andere door je goed in te lezen in het bedrijf, de aangeboden producten/diensten en de doelgroep waarop er wordt gefocust. Bovendien is het van belang voorafgaand een goed beeld te hebben van de rol waarvoor je solliciteert. Op deze manier ben jij je bewust van de vaardigheden die van je worden verwacht bij het vervullen van de openstaande functie.

Zorg voor een goede eerste indruk

De eerste indruk die je maakt tijdens je sollicitatiegesprek is misschien wel het belangrijkste. Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor de eerste indruk die jij je potentiële werkgever geeft. Zorg er allereerst voor dat je goed verzorgd op je gesprek arriveert. Denk hierbij aan gepaste kleding, maar ook aan een frisse geur. Daarnaast heeft een goede houding veel impact op de indruk die je maakt tijdens een sollicitatiegesprek. Maak daarom veel oogcontact, toon interesse en laat zien waarom deze functie je zo aanspreekt.

Ook kan het helpen je goed voor te bereiden op de standaard vragen die je vaak tijdens sollicitatiegesprekken worden gesteld. Bij standaard vragen kun je aan de volgende type vragen denken:

  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
  • Waarom wil je deze baan?

Voorbereiden op het assessment

Vaak is een assessment een terugkomend onderdeel binnen een sollicitatieprocedure. Het kan per functie en branche verschillen met wat voor assessment je te maken krijgt. Wel hebben alle soorten assessments een gezamenlijk doel: het achterhalen van de vaardigheden van kandidaten. Er zijn verschillende mogelijkheden om je voor te bereiden op het assessment voor je sollicitatieprocedure. Voorbeelden van type assessments die je tijdens je sollicitatieprocedure kunt verwachten, zijn een hfm assessment, een ltp assessment of een NOA test. Een hfm of ltp assessment oefenen kan online erg gemakkelijk. Er bestaan namelijk veel online assessments waarmee je voorafgaand aan je sollicitatie kunt oefenen. En wat dat oplevert? Een optimale voorbereiding op je sollicitatieprocedure, waardoor je zorgeloos start met het afnemen van het assessment. 

Ga jij met alle bovenstaande tips aan de slag voor je sollicitatiegesprek? Dan heb je gegarandeerd een streepje voor op je concurrenten tijdens de sollicitatie!