mei 31, 2023 Door Storm Nijhof

De voordelen van een rekening courant voor jouw bedrijf

Als ondernemer wil je het liefst altijd over voldoende financiële middelen beschikken om je bedrijf draaiende te houden. Helaas is dit niet altijd mogelijk en kan het voorkomen dat er tijdelijk een tekort aan liquide middelen is. In zo’n geval kan het gebruik van een rekening courant uitkomst bieden. Maar wat houdt dit precies in en wat kan het gebruik van een rekening courant voor jouw bedrijf betekenen? In dit artikel leggen we het graag aan je uit.

Wat is een rekening courant?

Een rekening courant is een kredietfaciliteit die wordt verstrekt door een bank. Het is een soort lening die je als ondernemer kunt gebruiken om tijdelijke tekorten aan liquide middelen op te vangen. Een rekening courant is een flexibele vorm van financiering, omdat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je daadwerkelijk gebruikt. Het is dus geen vaststaand bedrag dat je in één keer ontvangt, maar een kredietlimiet die je tot een bepaald bedrag kunt gebruiken. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Impact Factoring

Voordelen van een rekening courant

Het gebruik van een rekening courant kan diverse voordelen met zich meebrengen voor jouw bedrijf. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.

1. Flexibiliteit

Een van de grootste voordelen van een rekening courant is de flexibiliteit die het biedt. Je kunt namelijk zelf bepalen wanneer je het krediet gebruikt en voor hoeveel. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een grote investering wilt doen, maar op dat moment niet genoeg liquide middelen hebt. Dankzij de rekening courant kun je dan toch de investering doen en later het krediet weer aflossen.

2. Snelheid

Een ander voordeel van een rekening courant is de snelheid waarmee je over het geld kunt beschikken. Als je al een rekening courant hebt afgesloten bij een bank, kun je binnen enkele dagen over het geld beschikken. Dit is veel sneller dan wanneer je bijvoorbeeld een reguliere lening aanvraagt, waarbij het proces veel langer kan duren.

3. Lage kosten

Een rekening courant is over het algemeen goedkoper dan andere vormen van financiering, zoals een lening of een creditcard. Dit komt doordat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je daadwerkelijk gebruikt. Bovendien zijn de rentetarieven voor een rekening courant vaak lager dan voor andere vormen van financiering.

4. Verbeterde cashflow

Een rekening courant kan ook helpen om de cashflow van je bedrijf te verbeteren. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met een klant die laat betaalt, kun je met behulp van de rekening courant toch je rekeningen op tijd betalen. Hierdoor voorkom je dat je in de problemen komt en kun je je bedrijfsvoering op een gezonde manier voortzetten.