maart 6, 2023 Door Storm Nijhof

5 valkuilen waar beginnende ondernemers in trappen

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Voordat je met je bedrijf aan de slag kunt moet er het nodige worden geregeld. Daardoor is de kans aanwezig dat je zaken over het hoofd ziet. Deze 5 valkuilen komen beginnende zelfstandigen vaak tegen. Wees gewaarschuwd.

1: Te weinig startkapitaal

Als je start als ondernemer en je moet daarvoor investeren dan is het zaak dat je je financiën op orde hebt. Ga dus op tijd in gesprek met de bank voor een bedrijfslening als je niet voldoende eigen vermogen hebt. Hiervoor is een businessplan nodig. Dit moet de bank voldoende vertrouwen geven om in jou als startup te investeren. Zorg dus dat dit plan goed in elkaar zit.

2: Onderzoek je klantenkring

Voordat je een bedrijf start is het zaak te onderzoeken of er behoefte is aan de diensten of producten die je wilt gaan aanbieden. Wat zit er al in de regio? Doen die zaken het goed en is er ruimte voor een extra bedrijf dat hetzelfde aanbiedt? Ga je je richten op lokale klandizie of ga je voor landelijk bereik? Hoe ga je je klanten benaderen?

3: Investeren in online vindbaarheid

Zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel is de kans groot dat je wordt benaderd door bedrijven die je willen helpen om je klantenkring te vergroten. Als je al een website hebt dan moet die worden gepromoot en hoger in de zoekresultaten komen. Heb je nog geen website dan moet je die snel laten bouwen en ook dan is goede vindbaarheid een must. In bepaalde gevallen is dat inderdaad zo. Een webshop die niemand weet te vinden zal geen winst op gaan leveren. Maar voor de plaatselijke bakker is een website vaak minder essentieel. Bedenk dus goed wat je wilt en wat je kunt bereiken als je online goed te vinden bent. Een goede kosten/baten analyse is heel belangrijk.

4: Waar vestig je je kantoor?

Als bedrijf ben je verplicht een vestigingsadres op te geven bij de Kamer van Koophandel. Als je diensten aanbiedt en je werkt vanuit huis, bijvoorbeeld als thuiskapper, website ontwerper, tekstschrijver of nagelstylist dan heb je geen apart kantoor nodig. Maar je huisadres opgeven als vestigingsadres van je bedrijf heeft nadelen. Een oplossing is een virtual office. Je krijgt dan een vestigingsadres en telefoonnummer dat je kunt gebruiken voor je website en op je correspondentie. Bij dit adres kun je diensten inkopen zoals telefoonbeantwoording of het ontvangen en doorsturen van post. Op die manier voorkom je de valkuil van het openbaar maken van je privé adres en -telefoonnummer. De kans is groot dat je voortdurend wordt lastiggevallen door bedrijven die je zakelijk internet willen aanbieden of verzekeringen voor ondernemers. Een virtual office wordt daarom steeds vaker gekozen door ondernemers. In het Nederlands wordt dit overigens een virtueel kantoor genoemd. Zoek je een geschikt bedrijf hiervoor, dan kun je op beide zoektermen op zoek gaan naar een aanbieder.

5: Wees voorzichtig met je winstverwachting

Bedenk dat er een kans bestaat dat je niet meteen kunt leven van je eigen bedrijf. Als je een vaste baan in loondienst hebt is het verstandig om die niet op te zeggen voordat je eigen bedrijf is gestart en je zicht hebt op je omzet. Wellicht kun je met je werkgever afspreken dat je 1 of 2 dagen per week minder gaat werken zodat je die tijd kunt besteden aan je bedrijf. Als het dan toch niet lukt als zelfstandig ondernemer dan heb je in ieder geval je vaste baan nog achter de hand als vangnet. Hierdoor zit je niet meteen zonder inkomen.