juni 9, 2022 Door Storm Nijhof

Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk voor jouw bedrijf?

Staat je website online, dan wil je natuurlijk gevonden worden door jouw doelgroep. De manier om relevant verkeer naar jouw website te leiden is zoekmachineoptimalisatie. Het onderdeel in de online marketing wereld dat ervoor zorgt dat je een zo hoog mogelijke organische positie op Google krijgt. Het grote voordeel van organisch hoger rangschikken is dat je meer relevant verkeer krijgt dat op zoek is naar de specifieke termen waar jij op gevonden wil worden. Stel iemand googelt ‘’hardloopschoenen dames’’ en jij staat in de top van de zoekresultaten dan is de kans groot dat deze potentiële klant op jouw website terechtkomt in plaats van op die van de concurrent.

Wat is linkbuilding?

Een van de belangrijkste onderdelen van zoekmachineoptimalisatie is linkbuilding. Zo wordt de ranking op Google voor 30% bepaald door linkbuilding, maar wat houdt dit nu precies in? Kort gezegd verzamel je met een linkbuilding strategie backlinks naar jouw website om zo hoger te scoren in de zoekmachines op voor jou belangrijke zoekwoorden. Wordt er een blog geschreven waarin jouw product wordt aangeraden met een aanklikbaar stukje tekst die leidt naar het product op jouw website, dan zal de waarde en reputatie van jouw website stijgen in de ogen van de zoekmachines.

Hoe meer backlinks jouw website heeft, hoe relevanter en waardevoller de website wordt. Helaas zijn niet alle links in een linkbuilding pakket hetzelfde waard. Vergelijk dit maar eens met de realiteit, wanneer jij op zoek bent naar een goed restaurant vraag je dit dan aan een vriend die veel culinaire kennis heeft of een vriend die vooral bij fastfoodketens te vinden is? Waarschijnlijk zal je dit vragen aan de eerste vriend, omdat deze vriend meer autoriteit heeft op dit onderwerp en daardoor ook relevanter is. Bij links werkt dit net zo. Een restaurantrecensie op de website van het Parool is voor de zoekmachines meer waard dan een linkje op de website van de zonnestudio van je tante.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een linkje op de website van je tante helemaal geen nut heeft, want alle beetjes zullen je namelijk gaan helpen en het verkrijgen van een link op een website met hoge autoriteit is ook nog eens een stuk moeilijker. Zou je linkbuilding uitbesteden dan wordt er door middel van een linkprofielanalyse bekeken welke type links het beste aansluit bij de wensen van jouw bedrijf.