juni 14, 2022 Door Storm Nijhof

Een laptop voor video bewerking

Steeds meer mensen houden zich bezig met het bewerken van video’s. Je hoeft niet een filmmaker te zijn om kwaliteitseisen te hebben voor je ideale laptop. Het kan ook zijn dat je animaties maakt of gewoon regelmatig een leuke video op Youtube wil uploaden. Als je geregeld video’s bewerkt kan het zijn dat je huidig laptop of computer dat niet aan kan en je op zoek gaat naar een nieuwe. Je kunt ook zelf een laptop samenstellen. Maar wat zoek je in je laptop en welke upgrades heb je nodig? Dit zijn dingen om in je achterhoofd te houden.

Minimale eisen

Voor een laptop die krachtig genoeg is voor jouw multimediale werkzaamheden heb je een laptop nodig die op zijn minst een processor van minimaal Intel Cor i7 of een AMD Ryzen 7 heeft. Hiermee kun je vlekkeloos video’s bewerken en renderen. 

Voor het werkgeheugen is het verstandig om voor minimaal 8 GB te gaan. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat je computer snel genoeg is door op de achtergrond genoeg ruimte te hebben om informatie te verwerken.

Als laatste heb je een beeldscherm van minimaal full hd nodig, maar aanzienlijk beter is een scherm met 4k. Full hd past vier keer in een 4k scherm is het is dus zeker goed om een 4k scherm te overwegen.

Optioneel

Je kunt de laptop nog iets soepeler laten lopen met een dedicated videokaart en extra koeling. Aangezien je veel van de computer en videokaart vraagt, zal deze aardig warm worden. Zeker als je in 4k wil editten en schrijven. Met een beter koelingssysteem en eventueel een koelingspasta zal je laptop niet zo warm worden en kan je laptop beter doorwerken.

Schermgrootte

De schermgrootte is deels persoonlijke voorkeur, maar het is toch wel handig om minimaal een 15 inch laptop te kiezen. Dit is net bovengemiddeld groot, maar klein genoeg om gemakkelijk in je tas te stoppen. Een 17 inch laptop is nog fijner bij het bewerken van video’s, maar kan lastig zijn om overal mee naar toe te nemen. Hier moet je dus afwegen of je vaak genoeg je laptop ergens mee naartoe neemt, om voor de kleinere optie te gaan. Als je bijvoorbeeld veel in de trein of een vliegtuig zit, en hier ook wilt editten, dan is het de opoffering van de 2 inch misschien toch wel waard.